Skip to main content

Fixotek hjärta DigidelCenter (2020-2021)

I den tredje omgången av Stärkta bibliotek arbetar vi för att skapa förutsättningar för en strukturerad, väl integrerad och förankrad verksamhet inom MIK.

Vi har starkare förankrat bibliotekets makerspace Fixoteket och kommunens DigidelCenter i verksamheten och lokalsamhället. Detta har vi gjort genom att stärka den digitala delaktigheten och ge människor möjlighet att mötas digitalt och nyttja digitala verktyg, utforska teknik och skapande, bredda bilden av spelkultur och läsfrämjande.

 Vi har verksamheter för flera åldersgrupper, bland annat: drop in digital hjälp, digital grundkurs, trygg på nätet, digitalt skapande, läsfrämjande med spelifiering, digital bokcirkel för unga, fixarverkstad och kreativ verkstad.

Vi ser effekter av att vi har kunnat bredda bilden av bibliotekets verksamhet och uppdrag i lokalsamhället. Bibliotekets möjligheter har blivit tydligare för fler. Vi möter människor som inte varit på bibliotek på länge och nu upptäcker nya sätt att använda biblioteket. Tex. genom verksamheterna i DigidelCenter och Fixoteket, som digital hjälp, digital grundkurs, kreativa verkstäder för olika åldrar. Utrustning som ex. symaskiner, 3D-skrivare, robotar, ljudstudio, surfplattor, linoleumtryck, digital skärmaskin, kreativa leksaker för barn, verktyg, brädspel och pussel väcker människors kreativitet och ökar möjligheterna till livslångt lärande.

Våra nya arbetssätt och verktyg har utvecklat verksamheten på alla tre bibliotek i kommunen. Under den här perioden har vi ytterligare kunnat ta våra erfarenheter från huvudbiblioteket till filialer och kan se goda effekter och en starkare förankring i lokalsamhället.

Fixotek hjärta Digidel är vårt sätt att få Fixoteket och DigidelCenter att smälta samman samtidigt som funktionerna förankras i verksamheten och hos besökarna.
Prioriterade målgrupper är barn- och unga, personer med annat modersmål än svenska och personer med funktionsnedsättningar.